curs rutier

Atenția

Atenție, se închid ușile!

Atenție, proaspăt vopsit!

I-ai atras atenția că-l dai afară?

Fă-l atent la ce se-ntâmplă!

Pare că atenția e ceva comandat din afară, prin megafoane sau viu grai. Nu trebuie să fii conștient, poți să dormitezi, urlă difuzorul și gata… ești atent.

Pe de altă parte, în circulația rutieră există două expresii standard, de fapt niște eufemisme pentru situații foarte grave: ”a pierdut controlul volanului” și ”neatenție în conducere”. Eufemisme, adică atunci când în loc de ”a murit” zici ”a plecat dintre noi”.

În mașină, s-ar pune problema cum am face atenția să fie un proces neconștient, nu inconștient. Ea trebuie să funcționeze nu ca ochii (pe care-i poți închide și nu mai vezi), ci ca urechile. Cu ele auzi în orice stare de trezie te-ai afla. Atenția trebuie să existe ca reflexul după care, prin experiență, nu te mai uiți la pedale sau schimbător, le găsești reflex.

Ce-am putea face? Să conducem mult, să căpătăm experiență, să fim odihniți, fără alcool (nu mai spun de droguri). Să nu cerem mari performanțe nici de la noi, nici de la mașină până nu ne cunoaștem bine. Să îndepărtăm elemente perturbatoare: telefonul mobil (având hands free, îi răspunzi și zici: ”Gică, sunt într-un trafic dat dracu’, te sun eu mai târziu”), muzica dată tare, să se audă de pe stradă, că ai 1500 W la boxe. Să le zici amicilor din mașină: ”Bă, lăsați-mă ca să ajungeți acasă”. Prietenii știu de ce. Dacă se fumează în habitaclu, folosește aerul condiționat sau deschide fereastra să ai aer. Simți că picotești, trage pe dreapta, înclină scaunul și odihnește nițel, ca să nu odihnești în pace.

Spune-ți mereu: ”să fiu atent la trafic, la drum, la mașină și zgomotele ei”.

Scriu astea sub impresia accidentului cu 17 spitalizați. Un maxitaxi oprește să coboare lumea și-l pălește din spate un… coleg. Alt maxitaxi, cu pasageri și tot tacâmul. O fi fost atent șoferul?

Închei, repetând că atenția e ca auzul: funcționează continuu, dar, din când în când, mai zici: ”Ia, taci, liniște, să tragem nițel cu urechea”. Dacă asta e doar de bârfă, atenția în conducere e viață.