alcoolul si drpciv

Alcoolul la volan

Alcoolul

Un prieten dușmănos al speciei umane. Formularea poate părea o contradicție în termeni, dar reprezintă esența fenomenului.

Ce vreau să spun? Alcoolul are câteva efecte benefice, mici și aproape insignifiante față de relele pe care le produce. La alea de bine, aș cita ajutorul pe care-l dă digestiei, mai ales a grăsimilor și alimentelor grele în general. Alt efect pozitiv al alcoolului e vasodilatația. Funcționează, mai ales, la vârstnici. Asigură o ușoară dilatație a vaselor sanguine și, prin asta, scade tensiunea arterială. Asemenea efecte se obțin la un consum minim, nici măcar moderat. 25 ml de țuică de prune de 30°, 100 ml de vin de 10-12°. Fleacuri!

Tot ce trece peste nu te omoară, dar nici nu respectă adagio-ul lui Nietzsche ”ce nu mă omoară mă face mai puternic”. Alcoolul nu te face mai puternic. Te face să te crezi mare și tare, să devii vorbăreț, băgăreț, obraznic, periculos pentru tine și cei din jur. Cu o vorbă populară nepieritoare, mărește dorința, dar micșorează putința.

Ei bine, în materie de circulație, alcoolul e primul dușman. Spun asta pentru că el te face inconștient. Dacă viteza o obții apăsând conștient pedala, dacă o iei pe un drum sau pe altul, dacă circuli cu un vehicul defect etc. toate astea le faci conștient și încerci să le controlezi într-un fel. După ce bei, nu mai ești tu. Și alter ego ăla e în stare de orice. Îți pierzi concentrarea, nu mai ai echilibru, scade viteza de reacție, ești dezorientat și confuz. Acum te crezi Senna, Schumacher, Vettel sau Hamilton. Crede-mă, nu ești!

Uite de asta, alcoolul e interzis la volan. ” Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”. Refuzul recoltării probelor se pedepsește cu închisoare de la 2-7 ani.

Ai vreun chef să stai departe de normalitate, de libertate, vreo 5 ani? Ai lovit pe cineva, l-ai nenorocit sau, Doamne ferește!…, ai distrus mașina familiei și poate și altele. Trebuie să le plătești. Îți trebuie mai multe argumente?

Alcoolul, o bunătate care se poate transforma în coșmar!