26 Intrebari
26 Ramase
0 Corecte
0 Gresite

Întrebarea 1

Ce obligații aveți când sesizați că urmează să fiți depășit de un alt autovehicul?

A. să reduceți viteza;

B. să nu măriți viteza;

C. să circulați cât mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului sau a benzii pe care vă deplasați.

Chestionare auto – Despre mașini…

La ce te uiți?

La ce te uiți tu, dragă?

De ți-e mașina-ntreagă?

Să vezi de ai de toate

Pe cele patru roate…

Poezioara tâmpită e menită să facă introducerea spre ce ar trebui să devină o rutină, dacă nu zilnică, cel puțin săptămânală. Să deschideți capota. Asta poate fi o încercare foarte grea. Câți dintre voi au habar unde e mânerul ăla care o deschide? Câți dintre voi sunt dezorientați: unde o fi capota?

De multe ori, mânerul e pe peretele mașinii în partea șoferului, imediat sub bord. Dar… era o dată o mașină, că altfel nu știu cum să-i zic, se chema Skoda S100. Asta avea motorul la spate și mânerul buclucaș la ușa din spate stânga, o deschideai și vedeai mânerul pe aripă. La fel e la Bugatti Veyron, acolo bagi cheia și se ridică eleronul de viteză mare. Pentru orientarea blondelor, poate ar fi suficient să spunem că motorul e în partea opusă portbagajului, iar ăsta e locul unde pui cumpărăturile care nu mai încap pe scaune. Adică după orice shopping session.

Ce vezi dacă reușești să deschizi capota? Niște prostii de fiare, plastic, țevi și fire. Dacă locuiești în nu știu ce comună din județul Cluj, găsești acolo… șobolani, care au mâncat firele și nu le mai căutați.

În ciudata asta lume neagră, ar fi câteva locuri unde ar trebui să vă uitați. E o tijă lungă și cam murdară (îți trebuie un șervețel, ceva, când o scoți din motor. Ea măsoară nivelul uleiului. Are două repere, notate MIN și MAX. Uleiul trebuie să fie între cele două. Mașina să fie pe un loc orizontal, când măsori.

Pe pompa centrală de frână, e un vas cu lichid de frână. Are aceleași repere. Trebuie să fie lichid, altfel, nu ai frâne. Aici, există și un martor la bord; se aprinde când nu mai e lichid.

Vasul de expansiune al sistemului de răcire, o bombă mare de plastic unde se revarsă surplusul lichidului de răcire. Tot două repere. La nevoie se completează cu amestec 1-1 de apă distilată și antigel. La mașini adevărate, lichid special, omologat.

Vasul cu lichid de spălat parbrizul. Să aibă lichid, iarna, special, care nu îngheață.