26 Intrebari
26 Ramase
0 Corecte
0 Gresite

Întrebarea 1

Fenomenul de acvaplanare generează următoarele pericole:

A. stropirea cu apă a parbrizului;

B. stropirea cu apă a clădirilor și a pietonilor;

C. pierderea controlului asupra direcției.

DRPCIV

Joc de copii

Vă propun un joc ce pare copilăresc, dar o să constatați că nu e foarte ușor și are un impact serios asupra pregătirii dinaintea examenului de la DRPCIV. E practicabil peste tot, dar e mai eficace în orașele mai mici.

Înainte de examen, mergeți în mașină, cu un prieten la volan, și ”învățați” semnele de circulație de pe viitorul traseu de examinare. La Bacău, se poate; cum sugeram mai sus, la București e cam… imposibil. Asta e doar introducerea jocului.

Și acum jocul: coborâți din mașină, plimbați-vă cu amicul, și încercați să decoperiți ce semn e, privindu-l de la spate. Dacă începeți să vă descurcați și aveți un bun procent de reușită, înseamnă că simțiți circulația, semnalizarea și traficul cu toate ale lui.

Creatorii semnelor de circulație au avut în vedere să puteți descoperi câteva semne privindu-le de la spate sau de pe cealaltă arteră, care se intersectează cu cea pe care e instalat semnul. Ele sunt făcute să fluidizeze circulația, adică să știi de la distanță mai mare ce o să urmeze, ca semnalizare.

Primele semne care au fost gândite așa sunt: ”Cedează trecerea” pe care-l recunoști fără să-l vezi după triunghiul cu vârful în jos. Toate celelalte triunghiuri (de avertizare) sunt așezate cu baza în jos. Al doilea semn e STOP (oprire la intersecție), care e octogonal, tocmai pentru a fi recunoscut de pe calea cu prioritate.

Mai sunt alte două semne pe care le poți (și uneori trebuie) să le recunoști după… formă. Vă apropiați de un pod, viaduct, ceva, unde calea se îngustează și nu pot trece două vehicule simultan. Și cele două semne sunt… înzăpezite. Intri sau cedezi trecerea mașinii care vine din față? Ei bine, ”Prioritate față de circulația din sens invers” e pătrat, iar ”Prioritatea pentru circulația din sens invers” e rotund. Simplu, nu?

Sunt și două semne identice, din spate, dar cu semnificație antagonică: romburile (pătrate cu vârful în jos, dacă preferați), ”Drum cu prioritate” și ”Terminarea drumului cu prioritate”. Sigur, dacă ai ”Cedează trecerea” și vezi rombul pe calea cealaltă, acolo e sigur ”Drum cu prioritate”.

Și Crucea Sfântului Andrei, de la intersecțiile cu linia ferată, poate fi recunoscută, dacă apare, de pildă, după un deal. Știi că dai de drum de fier acolo.

Acum să vă văd, câte semne ghiciți de alea rotunde și triunghiulare? Cu dreptunghiurile vă descurcați ușor: trecerea pentru pietoni, parcarea și… mai aflați și singuri.

Mult succes!