26 Intrebari
26 Ramase
0 Corecte
0 Gresite

Întrebarea 1

Întoarcerea autovehiculului este interzisă:

A. unde marcajul axial este discontinuu;

B. în intersecțiile unde este necesară manevrarea înainte și înapoi;

C. în zona de acțiune a indicatorului „Staționarea interzisă“.

Chestionare auto drpciv

OPRIREA VOLUNTARĂ

STAȚIONAREA VOLUNTARĂ

PARCAREA

Se consideră OPRIRE imobilizarea voluntară a vehiculului pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute.

Dacă durata imobilizării vehiculului depășește 5 minute se consideră STAȚIONARE

Deosebirea dintre OPRIRE și STAȚIONARE constă numai în durata imobilizării vehiculului.

Oprirea pe care conducătorul de vehicul o face pentru îmbarcarea sau debarcarea pasagerilor din vehicul, nu se consideră oprire voluntară, dar trebuie să se asigure că nu stânjenește circulația celorlați participanți la trafic.

Oprirea VOLUNTARĂ    = oprirea vehiculului din propria voință a conducătorului(șofer)

Oprirea INVOLUNTARĂ = oprirea vehiculului fără voința conducătorului(șofer); Ex. defecțiune tehnică ce a obligat conducătorul de vehicul să oprească(pană).

Vehiculul oprit sau staționat pe partea carosabilă trebuie așezat lângă și în paralel cu marginea părții carosabile, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele pot fi oprite și staționate două câte două, una lângă alta.

Pe drumurile cu sens unic, oprirea și staționarea sunt permise și pe partea stângă a drumului, dacă rămâne liberă cel puțin o bandă pentru circulația celorlalte vehicule.

Dacă conducătorul părăsește vehiculul imobilizat voluntar pe partea carosabilă a drumului este obligat să acționeze frâna de mână, să oprească funcționarea motorului și să cupleze într-o treaptă inferioară de viteză, sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată.

În cazul imobilizării involuntare în pantă sau rampă, conducătorul mai are obligația de a braca roțile directoare ale autovehiculului.

În cazul imobilizării involuntare a vehiculului într-un pasaj subteran sau în tuneluri, conducătorul este obligat să oprească funcționarea motorului.

Nu este permisă staționarea pe partea carosabilă în timpul nopții a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a mașinilor și utilajelor utilizate în lucrări de construcții, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracțiune animală sau a celor trase sau împinse cu mâna.

Se interzice conducătorilor de autovehicul și pasagerilor ca în timpul opririi sau staționării să deschidă sau să lase deschise ușile acestuia ori să coboare fără să se asigure că nu crează un pericol pentru circulație.

Se consideră PARCARE imobilizarea vehiculului într-un loc special amenajat de parcare, semnalizat prin indicator și marcaj.

Curs rutier DRPCIV – adaptat după legislația rutieră în vigoare și explicat pentru o mai bună înțelegere a întrebărilor din aceste chestionare auto de la DRPCIV