26 Intrebari
26 Ramase
0 Corecte
0 Gresite

Întrebarea 1

Ce se înțelege prin vigilență, din punct de vedere al conduitei preventive?

A. capacitatea de a nu intra în conflict cu organele de poliție rutieră;

B. să fiți odihnit și bine alimentat, pentru a nu fi obligat să opriți pe traseu;

C. menținerea neîntreruptă a atenției pe toată durata deplasării.

Chestionare auto drpciv – Conducerea preventivă

Ce dracu’ poate să însemne asta? Păi n-ar trebui să fie toată viața noastră preventivă? Aș putea să nu mă îmbolnăvesc , să nu fi băgat banii în porcăria aia de afacere care m-a ruinat, să nu mă fi însurat cu nasoala asta, care și gătește imposibil. Am făcut ulcer de la cum face mâncare sau de la cum face dragoste? Dacă exista prevenție, altu’ eram eu acu’. Da’ nu e. Și-atunci, cum ar fi preventivă tocmai conducerea mașinii?

Ia să vedem, ce-ai putea preveni când ești la volan?

O mulțime de chestii. A venit iarna, să ai lichid de spălare parbriz care nu îngheață. Să meargă bine ștergătoarele, instalația de climatizare, să ai cauciucuri de iarnă dacă drumul o cere. Să fi schimbat la timp lichidul de răcire. Să meargă perfect instalația de iluminat – semnalizare. Să ai racletă de ghiață pentru parbriz, poate o lopățică și un săculeț cu nisip în portbagaj.

A venit vara, mai plouă. Apare aquaplanarea. Vezi ce faci!

Da’ matale? Să fii odihnit, s-o fi lăsat mai moale cu șprițu’ aseară, să nu care cumva să fi luat droguri. Să te uiți nițel pe hartă dacă ai un drum lung. Să te interesezi cum e pe acolo, e închisă vreo porțiune, se circulă pe un singur sens, chestii de astea.

Apoi, să nu mori cu dreptatea de partea ta. Adică, îl vezi în față că depășește imprudent, nu mai poate reintra în coloană. Vine pe sensul tău. Redu, ia-o cât poți pe partea dreaptă, lasă-i loc și… încăpeți toți trei. Decât să-i arăți vreun deget, gândește-te că-și ducea soția la maternitate.

Sau, te depășește, sunteți în coloană, n-are unde intra. Redu ușor și fă-i loc (legea cere doar să nu mărești viteza, da’ matale ești preventiv), nu accelera ca dementu’, că ai BMW și el Logan.

E zăpadă, polei, mâzgă, ceață, mergi cu viteza care îți permite să faci manevre și să oprești în condiții de siguranță.

N-ai senzația că pe astea toate le puteai preveni? Mai crezi că e Mama Omida la volan conducerea asta preventivă?

Vorba britanicului: ”Think before you drive” (în traducere: ”gândește de două ori și taie o dată. Nu și curba!)